Last van afwijkende vaginale afscheiding?

Laten we voorop stellen dat vaginale afscheiding heel normaal is. Het is een ingenieus reinigingsmechanisme van je vagina. De baarmoederhals en de vaginawand maken vocht en slijm aan. Daarmee houdt je vagina zichzelf schoon en gezond. Af en toe komt er wat vocht naar buiten. Dat noemen we vaginale afscheiding.

Wat is normale afscheiding?

De meeste vrouwen hebben vaginale afscheiding. Gewone afscheiding hoort doorzichtig, wit en vloeibaar te zijn. Het is niet altijd fijn. Soms maakt het je ondergoed nat en kleverig. Als het opdroogt kan het lichtgeel van kleur zijn. Afscheiding is veelal geurloos, soms heeft het een wat scherpe of zoete geur.

Het is normaal dat je afscheiding niet elke dag hetzelfde is. De hoeveelheid en textuur van de vloeistof kan verschillen en hangt o.a. af van het moment in je menstruatiecyclus. Vlak voor de ovulatie wordt het slijmvlies meestal dunner, glibberig en helder en heb je veel meer afscheiding dan normaal. Dit wordt vaak gevolgd door een paar dagen met weinig of geen afscheiding.

Vervolgens keert de gebruikelijke witte, enigszins kleverige afscheiding terug. Ook hormonale veranderingen door bijvoorbeeld zwangerschap of overgang, medicatie en seksuele opwinding hebben invloed op je afscheiding.

Krijg je echter last van brokkelige, donkerbruine, stinkende, dikke of veel witte afscheiding, dan kan er wat aan de hand zijn.

Oorzaken afwijkende vaginale afscheiding

Afscheiding die anders is dan je gewend bent kan allerlei oorzaken hebben. Veelal is er spraken van een verstoorde balans tussen de bacteriën en schimmels in je vagina.

  • Dikke, witte afscheiding of brokkelige afscheiding kan een aanduiding zijn voor een vaginale schimmel.
  • Grijze, stinkende afscheiding (vislucht) kan het symptoom zijn van bacteriële vaginose of de soa trichomonas.
  • Waterige afscheiding kan ook een symptoom zijn van bacteriële vaginose, maar het kan ook chlamydia zijn.
  • Bij groengele afscheiding met belletjes, kan het de soa trichomonas zijn.
  • Heel veel afscheiding kan o.a. komen door hormonale veranderingen zoals een zwangerschap. Ook als je seksueel opgewonden bent heb je (als het goed is) meer afscheiding.
  • Heb je juist weinig of geen afscheiding, dan heb je mogelijk last van vaginale droogheid
  • Gele/groene afscheiding kan symptoom zijn van de soa trichomonas of gonorroe
  • Het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het spiraaltje en het pessarium kunnen ook van invloed zijn op je vaginale afscheiding.

Ben je niet zeker van de oorzaak of vermoed je dat de afwijkende afscheiding wordt veroorzaakt door een soa, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Kun je afscheiding behandelen?

Normale, gezonde afscheiding hoef je echt niet te behandelen. Het is immers het natuurlijke reinigingsmechanisme van je vagina. Maar als je afscheiding door een vaginale infectie of soa vies ruikt of dik wit, geel, groen, waterig of brokkelig wordt, is het een ander verhaal.

Dikke witte afscheiding of brokkelige afscheiding

Veroorzaakt door vaginale schimmelinfecties, kan eenvoudig behandeld worden met een gel op natuurlijke basis zoals Multi-Gyn FloraPlus. Deze gel verlicht gerelateerde ongemakken zoals afscheiding, jeuk, irritatie en sterke geur verlicht.

Gebruik voor bacteriële vaginose Multi-Gyn ActiGel.

De gel vermindert de waterige of stinkende afscheiding snel en behandelt bacteriële vaginose effectief.

Bij vaginale droogheid adviseren we Multi-Gyn HydraCare.

Deze natuurlijk gel, zonder hormonen, vult het natuurlijke vaginale vocht aan en werkt direct bevochtigend.

Multi-Gyn ondersteunt een gezonde bacteriële flora en zorgt voor een optimale pH-waarde in de vagina.

Je kunt de producten van Multi-Gyn online of bij de drogist kopen.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Soms kan het verstandig zijn om je huisarts te raadplegen. Bijvoorbeeld als je afscheiding verandert van geur, kleur, hoeveelheid of als je buiten je menstruatie om bloederige, donkerbruine afscheiding hebt. Krijg je ook last van jeuk, pijn (bij het plassen) of in je onderbuik, neem dan ook contact op met je huisarts. Als je jonger bent dan zestien jaar raden we je sowieso aan om je dokter te bellen als je klachten hebt. Je huisarts kan een soa of andere aandoening beoordelen en eventueel passende medicatie voorschrijven.