Heb je last van een droge vagina?

Voelt je vagina geïrriteerd of zelfs pijnlijk? Heb je pijn bij het vrijen? Of voelt fietsen of wandelen niet fijn. Mogelijk heb je last van vaginale droogheid. Dat kan komen doordat je vagina te weinig vocht aanmaakt. Droogheid aan de vagina komt geregeld voor bij vrouwen die in de overgang zijn. Maar ook jonge vrouwen kunnen er last van hebben. Super vervelend natuurlijk, maar gelukkig is het goed te voorkomen.

Wat is vaginale droogheid precies?

Er is spraken van vaginale droogheid als je vagina te weinig vocht aanmaakt waardoor er klachten ontstaan. Je baarmoederhals en de wand van je vagina maken normaliter continue slijm en vocht aan. Hierdoor bewegen je vaginawanden soepel langs elkaar bij bewegingen zoals fietsen en lopen. Ben je seksueel opgewonden, dan maakt je lichaam extra vocht aan. Het vocht fungeert dan als natuurlijk glijmiddel.

Vaginale jeuk of irritatie kan erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven van een vrouw. Het gaat soms gepaard met pijnlijke en/of opgezwollen schaamlippen, of een branderig gevoel. In veel gevallen is de oorzaak onschuldig en gaat het vanzelf weer over. Oorzaken van een jeukende schede kunnen zijn:

Elke vrouw, van elke leeftijd kan last hebben van vaginale droogheid. Tijdens de overgang, een zwangerschap en rond je menstruatie kunnen klachten vaker voorkomen. Gedurende de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Daardoor wordt het slijmvlies aan de binnenkant van je vagina dunner en droger. Een droge schede kan gepaard gaan met andere klachten zoals vaginale jeuk of een branderig gevoel.

Zo kun je vaginale droogheid voorkomen

Droogheid van de vagina is op zich niet ernstig of gevaarlijk. Vervelend kan het wel zijn, zowel fysiek als mentaal. Het kan dan ook fysieke én emotionele oorzaken hebben. Er is een aantal dingen waar je op kunt letten om het te voorkomen:

Zorg er bij het vrijen altijd voor dat je vagina vochtig genoeg is.

Neem dus voldoende tijd om opgewonden te raken. Je kunt ook een glijmiddel gebruiken bij het vrijen. Gebruik om irritaties te voorkomen wel een glijmiddel zonder chemische toevoegingen.

Was je vagina met lauwwarm water zonder geparfumeerde zeep of verzorgingsproducten.

De binnenkant van de vagina is zelfreinigend.

Voorzichtig afdrogen

Droog je vagina voorzichtig af na het douchen.

Stop met roken.

Het verstoort de doorbloeding van alle weefsels, dus ook die van het vaginale slijmvlies.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress en vermoeidheid te voorkomen.

Net als bij je ogen en mond hebben emotionele factoren invloed op de vochtbalans van je vagina.

Multi-Gyn HydraCare hydrateert direct

Vaginale droogheid is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig is het goed te behandelen. Naast bovengenoemde tips kun je ook Multi-Gyn HydraCare gebruiken. Deze hormoonvrije, hydraterende gel zorgt er voor dat droogheid aan de vagina snel wordt verlicht. Het is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en vult het natuurlijke vaginale vocht aan. Multi-Gyn HydraCare is verkrijgbaar bij de bekende drogisterijen en direct online te bestellen.

Twijfel waar je last van hebt?

Bij twijfel altijd je huisarts bellen

Aarzel nooit om je huisarts te raadplegen als de tips die we je geven niet of onvoldoende helpen tegen een droge schede. Gebruik je medicijnen? Dan kunnen die mogelijk de oorzaak zijn van je klachten. Ook als je naast vaginale droogheid andere klachten krijgt is het verstandig om je huisarts te bellen.