Branderige gevoel aan je vagina?

Heb je last van een branderig gevoel bij het plassen, tijdens of na vrijen? Kun je niet fijn meer lopen of fietsen door brandende schaamlippen? Klem je je benen het liefst de hele dag stijf tegen elkaar in de hoop dat het gevoel weggaat? Tijd om de oorzaak te vinden! In sommige gevallen heb je de hulp van je huisarts nodig, maar vaak kun je het probleem zelf bestrijden met een middel dat je gewoon bij de drogist koopt.

Oorzaken branderig gevoel van onderen

Bij verschillende vaginale aandoeningen zijn roodheid, jeuk en een branderig gevoel aan de vagina het gevolg. Veranderingen in je bacteriële flora brengen overmatige groei van schadelijke microben teweeg. Ook zorgt het voor een daling van nuttige bacteriën, die de zuurgraad van je vagina bepalen en haar beschermen tegen infecties.

Vaak gaan een brandend gevoel en pijn bij het plassen gepaard met andere verschijnselen. De ongemakken kunnen verschillende oorzaken hebben.

Blaasontsteking:

bij een branderig gevoel bij het plassen denk je al snel aan blaasontsteking. Eigenlijk heeft dat niets te maken met je vagina. Doordat de urinewegen zo dicht bij je vagina zitten voelt het alsof je vagina in brand staat. Een blaasontsteking herken je aan pijn bij het plassen, heel vaak moeten plassen en steeds kleine beetjes plassen. Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Ga dan altijd naar je huisarts.

Vaginale schimmelinfectie:

heb je naast een branderig gevoel aan je schede ook last van flinke jeuk en dikke, witte, soms brokkelige afscheiding? Dan heb je mogelijk een vaginale schimmelinfectie. Dit wordt veroorzaakt door candida, een gist dat van nature aanwezig is in je lijf. Het is onschuldig en gaat over het algemeen vanzelf weer over zodra de zuurtegraad weer in balans is.

Bacteriële vaginose:

heeft je vagina en vaginale afscheiding een sterke (vis)geur? En heb je overmatige grijze, wat waterige afscheiding? Dan is bacteriële vaginose (BV) mogelijk de dader van het branderige gevoel en de irritatie. BV wordt veroorzaakt doordat de bacteriën en schimmels in je vagina uit balans zijn.

Vaginale droogheid:

te weinig afscheiding, blaasontstekingen, jeuk en een branderig gevoel in de vagina wanneer je seks hebt, kan duiden op vaginale droogheid. Met name als je door de overgang bent of er net in terechtkomt kun je hier last van hebben.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s):

heb je naast een branderig gevoel ook last van afwijkende afscheiding, pijnlijke blaren, maagpijn, zwellingen rond de schaamlippen of bloedingen na het vrijen of tussen je menstruaties door? Dit kan veroorzaakt worden door een soa. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts.

Zo blus je dat branderige gevoel

Dat branderige gevoel bij je schede of schaamlippen kun je voorkomen door een paar simpele aanpassingen in je dagelijks leven. Zo houd je je vagina gezond en voorkom je vervelende ongemakken:

  • Draag altijd goed passend, 100% kantoenen ondergoed. Katoenen kleding laat zuurstof door. Synthetische stoffen doen dat niet waardoor het kan gaan broeien bij je vagina en er een walhalla voor bacteriën ontstaat. Slaap ook eens zonder ondergoed.
  • Gebruik ongeparfumeerd toiletpapier, tampons en inlegkruisjes. Ook hier raden we de katoenen variant aan. Verwissel maandverband en tampons minstens om de 4 uur.
  • Genoeg vezels eten en 1,5 tot 2 liter water drinken per dag zorgt o.a. voor een goede stoelgang. Als je niet goed naar het toilet kunt, kan er spanning op je bekkenbodemspieren ontstaan. Genoeg drinken helpt ook het branderig gevoel bij het plassen te voorkomen als je wondjes bij de ingang van je vagina hebt.
  • Was je schede maximaal één keer per dag, gewoon met water. Zeep, sprays en parfums beïnvloeden de flora in je vagina.
  • Hoe verleidelijk ook, plof niet op de bank na het sporten. Trek zo snel mogelijk iets droogs aan na het zwemmen of sporten. Natte kleding kan de ingang van je vagina uitdrogen waardoor het gaat irriteren en je dat branderige gevoel kunt krijgen.

Snelle verlichting

Wordt het branderige gevoel veroorzaakt door een vaginale schimmelinfectie, dan adviseren we je om Multi-Gyn FloraPlus te gebruiken. Deze prebiotische gel, gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, zorgt voor een effectieve behandeling en snelle verlichting van ongemakken. Heb je juist last van uitwendige jeuk of irritatie? Dan raden we Multi-Gyn CalmingCream aan.

Twijfel waar je last van hebt?

Bij twijfel, bel je huisarts

Een branderig gevoel aan je vagina of bij het plassen kan dus veel verschillende oorzaken hebben. Daarom adviseren we je om altijd je huisarts te bellen als je twijfelt over de oorzaak, de symptomen lang duren of als ze terugkomen.